Vanoce
Jak si Vánoce užít v pohodě?
Listopad 30, 2015
SilvestrZdrave
Co dobrého na Silvestra?
Prosinec 28, 2015
800px-Christmas_dinner_table_5299442229

V minulém článku jsem vám nabídla několik tipů, jak si užít Vánoce bez úhony.

Povzbuzovala jsem vás mimo jiné i k vyzkoušení zdravějších a lehčích variant tradičních receptů.

 

V tomto článku jsem pro vás připravila srovnání klasiky v podobě smaženého kapra v olejové koupeli se salátem s majonézou a odlehčené varianty, kde kapr byl smažený na minimu tuku (postříkaný olejem před smažením), místo majonézy je v salátu použitý bílý jogurt a chybí uzenina.

 

Varianta č. 1 – klasika:  4910 kJsalat s kaprem

150 g smaženého kapra

400 g bramborového salátu (170 g brambor, 40 g hrášku, 40 g mrkve, 15 g okurky, 15 g cibule, 20 g vejce, 40 g junioru, 70 g majonézy, 7 g hořčice, sůl, pepř)

 

Varianta č. 2:  2000 kJ

150 g smaženého kapra (minimum oleje)

400 g bramborového salátu (majonéza nahrazena jogurtem, bez junioru)

 

Jak vidíte, pokud lehce upravíte složení salátu a pokusíte se smažit s minimem tuku, sníte víc než o 50% méně kilojoulů. Mohli byste si tedy teoreticky dát více než dvě porce nebo si dopřát zákusek :).

 

Pokud se přeci jen rozhodnete pro klasickou variantu smaženého kapra či řízků, mám pro vás pár tipů, jak se alespoň zbavit přebytečného oleje:

  • Používejte co nejméně tuku a kvalitní pánev (můžete použít i speciální podložky, díky kterým smažíte na vodě místo oleje, ale přesto trojobal získá barvu a je křupavý)
  • Smažíte-li na oleji nezapomeňte ho měnit! Po chvíli už v něm totiž při vysokých teplotách vznikají zdraví škodlivé transmastné kyseliny
  • Použijte „rozprašovač“ na olej
  • Další tip je pro odvážlivce (ale nebojte, skutečně funguje, odzkoušela jsem ho sama :)) – osmažený řízek ihned po vyjmutí z rozpáleného oleje vložte na vteřinu do vroucí vody. Přebytečný olej tak zůstane ve vodě. Nemusíte se bát, při správném postupu trojobal neutrpí. Díky vysoké teplotě se voda vypaří (jen nenechte řízek ve vodě příliš dlouho ;))
  • Poslední záchranou je nechat řízky „vykapat“ přes cedník a co nejvíce přebytečného omastku odsát pomocí papírových ubrousků

citron

 

A určitě nezapomeňte na kousek citronu – kyselá chuť totiž pomůže trávicím kyselinám a po tučném, mastném jídle vám nebude tak těžko.

 

 

 

Přidávám ještě recept na houbového Kubu, tradiční oběd na Štědrý den.

kroupy

 

Kroupy jsou skvělou obilovinou, nejčastěji se setkáme s kroupy z ječmene, ale můžete použít i špaldové atd. Ječmen zvláčňuje a krom toho, že pomáhá naší pokožce, uvolňuje také zatuhlá ložiska v těle a pomáhá vylučovat z těla toxiny. Dokonce se říká, že lidé, kteří mají rádi ječmen, jsou pružní jak psychicky, tak fyzicky. A jestli můžu soudit podle sebe, něco na tom možná bude ;)

 

Houbový Kuba

 

Ingredience

250g krup

30g sušených hub

1 cibule

3 stroužky česneku

max. 1/4 hrnku oleje (olivový)

sůl, pepř, kmín, majoránka

 

Postup

Kroupy propláchněte a máte-li možnost, namočte je na pár hodin do vody. Budete potřebovat cca 2 a ½ hrnku vody na 1 hrnek krup. Pokud nemáte čas, stačí kroupy uvařit i bez namáčení.

Houby namočte do vlažné vody minimálně hodinu předem (ale klidně už večer před).

Zlehka osmahněte cibulku, přidejte houby a nechte dusit asi 15 minut s kmínem.

Kroupy dejte vařit v mírně osolené vodě na zhruba 30 minut.

Podušené houby přidejte ke kroupám. Nakonec přidejte pepř, majoránku, prolisovaný česnek a olej.

Vložte do rozehřáté trouby a zapečte (20-30 minut).

Dobrou chuť :)

 

 

Míša Soukupová

 

 

Byl pro vás článek přínosný? Nasdílejte ho na Facebooku.

Míša Soukupová
Míša Soukupová

Koučka a mentorka zdravého životního stylu, NLP Master

Mým posláním je pomáhat lidem, aby byli ve svém životě, těle a se svým tělem opravdu šťastní.

Co to znamená? To, že se člověk cítí skvěle – psychicky i fyzicky – a žije život podle svých představ. Co si naplánuje, toho dosáhne. Má dobré vztahy s rodinou, přáteli, kolegy, obchodními partnery, zákazníky, i se svým partnerem. Zkrátka se mu daří.

Při konzultacích i ve svých programech a kurzech používám techniky a metody NLP – Neurolingvistického programování. To znamená, že se spolu sladíme a dokážeme pracovat jak na vědomé úrovni, tak i s podvědomím.
Tím dosahujeme maximálních výsledků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *